TaruJPuurtinen Kehittämällä maailmaa voidaan muuttaa

Miten sotea aiotaan jatkaa?

Kesken työpäivän pöydälleni pärähti puhelimeen viesti:Hallitus on kaatunut. Meinasin kaatua itsekin.Onko totta että väärille urille ajautuneesta sote kehittämisestä on oikeasti tullut keskeytyspäätös. Sote kehittämisen jalkoihin on polkeutunut jo niin  suuri ihmisjoukko joita hallitus ei ole nähnyt tai kuullut. Tavoitteet kovat kaulassa edellä on menty päämäärää kohti määrätietoisesti. Luojalle kiitos, että pohjatyötä on rakennettu oikein, että jo perustuslaissa on ajateltu ihmistä. Itse inhimillistä kokonaisuutta virheineen. Että tähän kokonaisuuteen ei sovi pelkkä business. Olen koettanut alan ammattilaisena pohtia miten henkilökohtaista budjetoitua on edes yritetty laskea? Osaatko sinä tavallisena ihmisenä kertoa mitä henkilökohtainen budjetti olisi!? Mistä joku sen osaa laskea ennustamatta tulevaisuutta ja ottaen huomion muuttujat? 

Siksi on sosiaalialan koulutusta jossa määrätietoisesti opetetaan kokonaisarvioinnin tekoon niin psyykkisen,fyysisen kuin sosiaalisen näkökulman kera ja joka tukee valinnoissa ja ohjaa ennaltaehkäisevään toimintaan ja jos joku osaa tähän rakentaa rahamallin jolla säästetään mutta myös toteutetaan kaikista näistä näkökulmista ihmisen kokonaisuutta. Nyt ennaltaehkäisyä on vähennetty radikaalisti kun toimeentulotuki siirtyi kelalle. Sosiaalityöntekijät osuus on mitätön. On karkea kulu tiedossa mutta entäs ne rahalliset lasketut seuraukset? Onko tarkoitus että ihminen kulkeekin tätä polkua jos se tulee näin halvemmaksi??

Ehkä palvemuotoilun ajatusmallilta voitaisiin tehdä erilaisia polkuja joihin laskettaisiin budjetti. Mutta näitä polkuja on paljon. Jokaisesta eri elämänvaiheesta lapsuudesta vanhuuteen juontaa jo hyvin helposti tuhansia polkuja jolle pitäisi määrittää hinta. Näin voitaisiin määritellä kokonaiskustannukset. Kustannukset jotka ovat niin suuria joihin ei ole vara tehdä edes rahavarausta. Mutta näin voitaisiin ymmärtää kokonaosuuden haaste. 

Tähän kokonaisuuteen tulisi vielä lisätä ne maakunnan tuomat kustannukset kuten maaseudulla asumisesta juontavat kustannukset ja kaupunkialueen kustannukset joita palvelut vaativat. Kun kustannukset ovat pyritty huomioimaan monipuolisesti,voitaisiin lähteä laskemaan keskiarvoja tutkimustuloksista esiin nousevien tulosten pohjalta ne ”terveet” jotka käyttävät vähän palveluita ja jotka tulevat vaikuttamaan positiivisesti laskelmiin.

Itse tätä pähkäillessäni tulee mieleen että onko laskettu ennaltaehkäisyyn tarvittava rahaa jolla myös sote-polusta voitaisiin tulevaisuuteen tehdä vähennyksiä. Haluaisin siis nähdä ne laskelmat joita on tähän asti tehty, ne polut joita minulle on laskettu kuluttajana. Entäpäs ne tuotot joita tuotan kokonaisuutena yritykselle joka tuottaa palvelua?

Voidaanko siis sotea edes ajatella kustannustehokkaasti niin, että emme matkalla rajoittaisi ihmisen itsemäärämisoikeutta? Että se oikeus jota henkilökohtaisella budjetoinnilla koetetaan laskea? Onko se edes inhimillistä ja oikein? Jos minä geneettisesti sattuisin olemaan parempi kuntoinen, ei se minulta ole pois että jonkun toisen budjettti venyy. Minulla ei ole oikeutta määritellä toisen ihmisen tarvitsema apua vaan kysymys on eettisistä kysymyksistä. Kaikille tasapuolinen kohtelu tarvitsemansa avun mukaan. Näissä talkoissa ollaan yhdessä ja pidetään heikoimmasta huolta pohtimatta hintaa terveydestä. Sote ei voi olla business-ajattelun lähtökohta. Tai jos se on lähtökohta, pitää olla voittoa tavoittelmatonta niin että se tuotto käytetään kehittämiseen jolloin kustannustehokkuus tulee esiin ennaltaehkäisyyn ohjautuvana. Kyllä omistajan täytyy oma tavoite saada ja olla yrittäjän kannustin mutta se ei voi olla ohjautumista ulkomaisiin pörsseihin käymättä ensin suomalaisen verotusohjelman läpi. Ihmisen perustarpeita tehdään jo niin paljon rahaa (elintarvikkeet,hygienia tms joissa maksamme Alv:ia) muilla aloilla joten keskitytään sotessa inhimillisyyteen ja hyvään laadulliseen elämään niin vastasyntyneen kuin vanhuksen kohdalla. 

Kuulisin mielelläni mielipiteitä miten sinusta sote tulisi toteuttaa? Miten sinä sen ymmärrät tavallisena kansalaisena? 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat